Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Τυφώνας στην Ελλάδα!


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Πάντα πιστεύατε πως η λέξη ΤΥΦΩΝΑΣ είναι για χρήση αποκλειστικά εκτός Ελλάδος ...
ΟΧΙ!!!
αυτό το mini ιστορικό άρθρο θα σας διαψεύσει! και θα αλλάξει την γνώμη σας για το πως σκέφτεστε για την ήρεμη με μπόρες Μεσόγειο θάλασσα.
Oλα τα στοιχεία που αναφέρονται παρακάτω είναι αληθή και επιβεβαιωμένα από όλες τις μετεωρολογικές υπηρεσίες τόσο της Ευρώπης όσο και της Αμερικής.
Σε πολλές περιπτώσεις η Μεσόγειος θάλασσα καθώς και η Ελλάδα έχουν αντιμετωπίσει τροπικές καταιγίδες από την Αφρική καθώς και τυφώνες. Τέτοια συστήματα έχουν συμβεί :
  • Τον Σεπτέμβριο του 1947
  • Τον Σεπτέμβριο του 1969
  • Τον Ιανουάριο του 1982
  • Τον Σεπτέμβριο του 1983
  • Τον Ιανουάριο του 1995
Εμείς σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στον Ιανουάριο του 1995 μιας και  είναι και το πιο σημαντικό από όλα σε μέγεθος και ένταση.
Στην φωτογραφία παρακάτω βλέπουμε το αρχικό στάδιο του συστήματος ώρα 1700UTC στις 13 Ιανουαρίου. Σε αυτή τη χρονική στιγμή το σύστημα εκτείνεται πολλά χιλιόμετρα από τις ακτές της Λιβύης και της Τυνησίας μέχρι τις δυτικές ακτές της Αλβανίας και της Ελλάδας και κατευθύνεται βορειο ανατολικά αρχικά.
* Παρατηρήστε τα εκτεινόμενα σε ψυχρό μέτωπο σύννεφα στα βορειοδυτικά του συστήματος καθώς και αυτά πάνω από την Ιταλία και την Αδριατική θάλασσα.
hur111.jpgΤο σύστημα σε αυτή τη χρονική στιγμή δημιουργείται και τροφοδοτείται από ψυχρό μέτωπο στην Ιταλία, από χαμηλό στις ακτές της Λιβύης  και από τα Βαλκάνια.
Στη συνέχεια στις 1200UTC 14 Ιανουαρίου το σύστημα έχει καταφέρει σε ελάχιστες ώρες να αποκτήσει το κέντρο του το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην Σικελία και τις ακτές τις δυτικής Ελλάδας με πολύ πυκνά σύννεφα να σχηματίζουν κύκλο γύρω από το κέντρο του χαμηλού. Την ίδια στιγμή το Γερμανικό πλοίο METEOR πέρασε μέσα από το κέντρο του συστήματος και κατέγραψε βίαιους ανέμους της τάξεως των 150χλμ ανά ώρα στις 1400UTC με το ελάχιστο ρεκόρ πίεσης στα 972mb!!!. Το ΜΕΤΕΟR προσπάθησε και απελευθέρωσε πολλά μετεωρολογικά μπαλόνια αλλά κοντά στο κέντρο του συστήματος δεν κατάφερε να ελευθερώσει λόγω ισχυρότατων ανέμων. Η φωτογραφία την συγκεκριμένη στιγμή.... όπως μπορείτε να παρατηρήσετε το μάτι του συστήματος σχεδόν αγγίζει τις δυτικές ακτές της Πελλοπονήσου και το σύστημα καλύπτει όλη την Ελλάδα εκτός από το νοτιοανατολικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες ενώ η άλλη του άκρη φτάνει μέχρι την Ρώμη!!!

hur222.jpg


Στις 0500UTC 15 Ιανουαρίου το σύστημα έχει καλύψει όλη την Ελλάδα και το "μάτι" του βρίσκεται ακόμα στην δυτική Πελλοπόνησο και φαίνεται καθαρά πλέον. Την συγκεκριμένη στιγμή όπως θα δείτε στην επόμενη πολυφασματική φωτογραφία του δορυφόρου ψυχρά σύννεφα ενώνονται με θερμές μάζες στον τομέα γύρω από το κέντρο που αυτό προϋποθέτει ισχυρότατες συνεχόμενες καταιγίδες τροπικού χαρακτήρα!!! Αυτό και μόνο κατατάσει το σύστημα σε τροπικό κυκλώνα. Την ίδια στιγμή όλη η Ελλάδα πλήττεται από ισχυρές καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις ανέμους. Τα φαινόμενα είναι στο μέγιστο βαθμό έντονα στην δυτική Πελλοπόνησο και δυτική Στερεά Ελλάδα. Ας δούμε την φωτογραφία......
hur333.jpgΣτις 1330UTC 15 Ιανουαρίου του 1995 έρχεται η ιστορικότερη στιγμή της Ελλάδας αλλά και τις Μεσογείου από τότε που υπήρξαν η πρώτες καταγραφές μετεωρολογικών φαινομένων .....
Το σύστημα έχει καταλάβει σε έκταση πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα και εκτείνεται  πλέον από την Σαρδηνία έως την Κύπρο και από την Λιβύη μέχρι τα κεντρικά Βαλκάνια!!!! Το σύστημα πλέον και από τις δορυφορικές φωτογραφίες διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να καταταχθεί στο επίπεδο ΤΥΦΩΝΑ! Η φωτογραφία στα δεξιά VIS (δηλαδή οπτική φωτογραφία) δείχνει ένα καλοσχηματισμένο ΜΑΤΙ του τυφώνα ενώ η φωτογραφία υπερύθρων IR στα αριστερά δείχνει το μάτι περικυκλωμένο από ισχυρές βροχές και καταιγίδες που συμβαίνουν. Ακόμα αυτό δεν είναι αρκετό για να χαρακτηριστεί τυφώνας το σύστημα .... ΟΜΩΣ εάν παρατηρηθεί καλά υπάρχουν κρύες μάζες από σύννεφα στο νότο καθώς και χιόνια στα ορεινά της νότιας Ευρώπης! Αυτά τα στοιχεία δεν αντιστοιχούν σε τροπικό κυκλώνα αλλά σε γνήσιο σύστημα τυφώνα.
Ας δούμε τις ιστορικές φωτογραφίες!!!....

hur444.gif


Προχωράμε στις 0930UTC 16 Ιανουαρίου όπου έχουμε το μέγιστο βαθμό έντασης του τυφώνα όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία πλέον το μάτι είναι πλαισιωμένο από καλά οργανωμένα συστήματα καταιγίδων και ισχυρότατων ανέμων τα οποία συρρικνώθηκαν από την προηγούμενη έκταση κατα το υποδιπλάσιο ! Αποτέλεσμα πολύ έντονα φαινόμενα (επιπέδου τυφώνα) στην μικρή έκταση που φαίνεται τα οποία σκορπάνε ισχυρές καταιγίδες σε μεγάλο βεληνεκές εκτός της ζώνης του τυφώνα. Υπάρχουν επίσης κάποια ανεπίσημα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ύπαρξη κάποιου ανώτερου επιπέδου αντικυκλώνα στο σημείο !!! Πράγμα που έρχεται αντίθετο με την ύπαρξη τυφώνα στην περιοχή αφού 24 ώρες πριν υπήρχαν ψυχρές αέριες μάζες εκεί. Ας δούμε τις φωτογραφίες!.......
hur5222.gif

Υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες για τις 30 ώρες διάρκειας πριν ο τυφώνας αρχίσει και εξασθενεί αργά στις 16 Ιανουαρίου 1995  !!
Η επόμενη και τελευταία φωτογραφία του τυφώνα είναι κατά την εξασθενησή του και την κατάρρευσή του στις άκτες τις Λιβύης όπου και άρχισε στις 1700UTC 17 Ιανουαρίου . Οι περισσότερες ισχυρές καταιγίδες που ήταν ενωμένες με το μάτι (κέντρο) το οποίο κατέρρευσε διασπάστηκαν σε κομμάτια αφήνοντας χαμηλού και μεσαίου επιπέδου σύννεφα. Παρατηρήστε επίσης στην τελευταία φωτογραφία παρακάτω πόσο ασήμαντο είναι το τελευταίο μέγεθος του τυφώνα σε σχέση με το τεράστιο χειμωνιάτικο σύστημα την ίδια χρονική στιγμή το οποίο κινήται προς τις Βρετανικές ακτές. Πριν καταρρεύσει ο πυρήνας διέσχισε αρκετά χιλιόμετρα πέρα από τις ακτές της Λιβύης προς την ενδοχώρα.
hur5555.jpg

Όντως είναι αλήθεια ότι το σύστημα ήταν τυφώνας? Αυτό ακόμα και σήμερα είναι κάπως αμφιλεγόμενο από μερικούς επιστήμονες. Αν και οι δορυφορικές φωτογραφίες είναι ξεκάθαρες πως πρόκειται για τυφώνα οι ίδιοι υποστηρίζουν πως ήταν πολικό χαμηλό παρά τυφώνας. Όμως τα ξεκάθαρα στοιχεία των χαμηλών θερμοκρασιών με την ανατροφοδότηση του συστήματος από την αφρική και την Μεσόγειο είναι αντιπροσωπευτικά ενός τυφώνα. Δυστυχώς για να χαρακτηριστεί αυτό το σύστημα επίσημα (στα χαρτιά δηλαδή) τυφώνας θα πρέπει να υπάρχουν στοιχεία από τον πυρήνα.... Εφόσον όμως το πλοίο METEOR δεν κατάφερε να εκτοξεύσει μετεωρολογικό μπαλόνι στον ΠΥΡΗΝΑ ποτέ δεν θα μάθουμε. Το 95% των στοιχείων πάντως δείχνουν ξεκάθαρα έναν υγιέστατο τυφώνα :)Οι πολυφασματικές φωτογραφίες είναι μία προσφορά από το German Remote Sensing Data Canter ενώ οι διπλές φωτογραφίες ντοκουμέντα είναι από το METEOSAT από τον Roger Edwards του κέντρου πρόβλεψης καταιγίδων.

Τις φωτογραφίες του METEOSAT τις πήρε σε πραγματικό χρόνο τότε από το University of Nottingham.
O Juergen Gerpott του Deutscher Wetterdienst προσέφερε τις φωτογραφίες από το METEOR


Απαγορεύεται οποιαδήποτε αναπαραγωγή / αντιγραφή πάσης φύσεως για οποιονδήποτε λόγο των παραπάνω στοιχείων εάν πρώτα δεν υπάρχει γραπτή έγκριση από τον συγγραφέα και το www.meteoclub.gr
WWW.METEOCLUB.GR
All rights reserved 2008-2009
Επιμέλεια Άρθρου: Ζευς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου